Kuchnia polska jest częścią naszej tradycji. Coraz rzadziej przygotowujemy potrawy, z naszego dzieciństwa. W natłoku rozmaitych kulinarnych trendów nie można zapomnieć o tym najważniejszym- o polskiej kuchni, która inspiruje nas swoimi pysznościami.
Dlatego też, 16 kwietnia w ramach spotkań „Aktywne życie seniorów” MGBP Filia Wysoka Głogowska zaprosiła seniorki do kuchni Domu Ludowego, by panie mogły podzielić się przepisami i same wykonać tradycyjne potrawy. Pomysłów na potrawy było wiele, jednak jednogłośnie zwyciężyły potrawy : barszcz biały na zakwasie z majerankiem kiełbasą i jajkiem. Schab w sosie śmietanowo pieczarkowym z ryżem i kurkumą. Jajka faszerowane szynką i serem. Surówki : z czerwonej kapusty i jabłkiem, z kiszonej kapusty i marchewką. Desery : serowiec , rurki z kremem orzechowym oraz makaron na słodko.
Na zakończenie spotkania oczywiście nie mogło zabraknąć degustacji. Było pysznie!!!
Zapraszamy na kolejne spotkania z cyklu „Aktywne życie seniorów”.
Justyna Gugała